keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Biotalous on talouden seuraava aalto


Menossa on paradigman muutos: teollisen vallankumouksen myötä siirryttiin luonnonvarataloudesta fossiilitalouteen. Nyt fossiilitalous on vaihtumassa biotalouteen. Fossiilisille polttoaineille ja raaka-aineille innovoidaan korvaajia.


Suomen biotalousstrategia valmisteilla


Suomelle laaditaan parhaillaan kansallista strategiaa biotalouden edistämiseksi. Strategiaa on laadittu mm. toimialakuulemisissa, työpajoissa ja alueellisissa biotalousfoorumeissa. Strategiasta odotetaan valtioneuvoston periaatepäätöstä pääsiäisen jälkeen.

Biotalousstrategian visio on että biotalouden kestävät ratkaisut ovat Suomen hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn perusta. Suomen biotalousstrategia on kasvustrategia, jonka tavoitteena on saada aikaan uutta ja kansainvälistä liiketoimintaa. Lähtökohtana on käytetty EU:n biotalousstrategia.

Strategian kautta pyritään ennakoimaan liiketoimintamahdollisuudet ja pyritään panostamaan osaamiseen panostamalla koulutukseen ja tutkimustoimintaan. Tärkeää on luoda toimintaedellytyksiä uudelle liiketoiminnalle.

Biomassojen hyödyntämistä on kehitettävä. Samalla on kuitenkin varmistettava uusiutuvien luonnonvarojen saatavuus ja kestävyys. Biomassa on uusiutuva, muttei rajaton varanto. Suomi on edelläkävijä biomateriaalien hyödyntäjänä.


Strategiassa pyritään löytämään biotalouden keskeiset painopisteet.  Kun suunnataan tutkimus- ja kehittämisrahoitusta biotalous-strategiaa hyödynnetään varojen kohdentamisessa. Myös EU -rahoituksessa on merkittäviä panostuksia biotalouteen. Esim. Horizon 2020 Bio-based Industries on kiinnostanut jo kymmeniä suomalaisia yrityksiä ja tutkimuslaitoksia.


Vihreää pääsiäisen aikaa!





2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kestävän kehityksen indikaattorit löytyvät http://www.findikaattori.fi/fi/kestavakehitys

Kestävän kehityksen tilaa seurataan näillä indikaattoreilla. Oheiset indikaattorit toimivat sekä Suomen kestävän kehityksen indikaattorikokoelmana että kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen indikaattoreina.

Unknown kirjoitti...

Suomen biotalousstrategia on nyt julkaistu! http://www.tem.fi/files/39756/TEM_Biotal.pdf

Lähetä kommentti