maanantai 2. kesäkuuta 2014

Jäähyväisten aika

1.11.2010 alkanut K-EASY hanke loppui nyt touko kesäkuun vaihteessa. Hassuna yhteensattumana samaan aikaan loppui myös sähkövatkaimeni toiminta. Vatkain tosin oli palvellut minua jo yli kymmenen vuotta ja isäni äitiä sitä ennen yli kaksikymmentä vuotta. Vatkainta katsellessani pohdin K-EASY hankkeen oppeja hiilijalanjäljen pienentämisestä, resurssiviisaasta toiminnasta ja jätteiden vähentämisestä.

Vatkain oli vm. – 74 eli valmistettu ennen syntymääni. Tuolloin 40 vuotta sitten on ollut osaaminen ja tekniikka valmistaa kodin pienkone, joka kestää sukupolvelta toiselle. Vaikka uutta vatkainta ostaessani satsaisin markkinoiden kalleimpaan vatkaimeen, oletukseni käyttöiästä ei ylittäisi 15 vuotta. Miksi me kuluttajina hyväksymme lyhyet käyttöiät ostamillemme koneille? Haluammeko uusia laitteet muutaman vuoden välein trendiväreissä? Kuten kaikki tiedämme, maapallomme ei kestä lyhytnäköistä ja ahnetta käyttäytymistä.

Aloin myös miettiä selviäisinkö ilman sähkövatkainta. Kun leivon, voisinko panostaa aikaa ja lihasvoimaa perinteisellä vispilällä vatkaamiseen? Säästäisin sähköä, keittiön kaappitilaa ja olisin materiaalitehokas. Jättäisinkö lapsille ja lapsenlapsille perinnöksi opin kiireettömästä kokkailusta?
Näillä mietteillä hankkeen päättyessä K-EASY blogi hiljenee yhdessä sähkövatkaimen kanssa. 

Aurinkoista kesää!

 Virpi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti