Kestävä asuminen ja ympäristö -hanke


Kestävä asuminen ja ympäristö -hanke, K-EASY, pureutuu kolmen vuoden ajan ratkomaan kiinteistöjen energiatehokkuuden ohella jätehuoltoa, kierrätystä sekä älykästä talotekniikkaa. Tarkastelun kohteena ovat myös kaavoitus ja kiinteistön elinkaaren optimointi. Hankkeen varsinaisia kohderyhmiä ovat rakentamis- ja kiinteistöalalla toimivat pk-yritykset, kiinteistöjen omistajat sekä kunnat ja kaupungit. Hankkeella haetaan ratkaisuja energia- ja ekotehokkuuden parantamiseen rakennuskannassa ja yhdyskuntarakenteessa hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

Viiden maakunnan yhteishankkeen, Kestävä asuminen ja ympäristö (K-EASY) - hankkeen  toteutuksessa ovat Lahden tiede- ja yrityspuiston lisäksi mukana Innopark Programmes Oy, Culminatum Innovation Oy Ltd, Posintra Oy ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto. Toimenpiteet jakautuvat maakuntien vahvuuksien mukaisesti. Hanketta koordinoi Lahden tiede- ja yrityspuisto Oy. Osahankkeiden painopisteet ovat kiinteistöjen sekä uudisrakennusten energiatehokkuus sekä kaavoitus.

Asuin- ja teollisuuskiinteistöjen energiatehokkuus (ASTE) - Lahden tiede- ja yrityspuisto

Asuin- ja teollisuuskiinteistöjen energiatehokkuus (ASTE) -osahanke selvittää asuinkiinteistöjen ja teollisuushallien energiankulutusta ja säästömahdollisuuksia. Asuinkiinteistöjen osalta hankkeen toimenpiteet kohdistuvat pitkäaikaisen kiinteistöstrategian kehittämiseen sekä korjaus- rakentamisen suunnittelun haasteisiin. Teollisuuskiinteistöjen osalta energiatehokkuuteen liittyvät toimenpiteet keskittyvät sähkö- ja lämpöenergian säästömahdollisuuksiin sekä käyttäjien osaamisen lisäämiseen.

Ennakoiva talotekniikka - STOK / Posintra Oy 

Posintra Oy:n ”Ennakoiva talotekniikka”- osahanke keskittyy tutkimaan asumisen vaihtoehtoisia energiatuotantojärjestelmiä. Osahankkeen tavoitteena on rakentaa koejärjestelmiä, joka mahdollistaa aurinko- ja tuulisähkön keräämisen akkuihin ja käyttää kerättyä sähköä silloin, kun sähköverkosta ostettavan energian hinta on korkealla.

Työkaluja vähähiiliseen aluerakentamiseen - Culminatum Innovation Oy Ltd

”Työkaluja vähähiiliseen aluerakentamiseen”-osahankkeessa luodaan kaupunkialuekehityksen tueksi tehokkaat hiilijohtamisen strategiset työkalut, joiden avulla kaupunki tai kunta pystyy ohjaamaan aluekehitystä vähähiilisen yhteiskunnan tavoitteiden mukaisesti. Osahankkeen tavoitteena on luoda työkalu, jonka avulla voidaan ohjata rakennusteollisuutta ja rakentamisen ratkaisujen kysyntää vähähiiliseen suuntaan, mikä parantaa suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä tulevaisuudessa.

JÄTEKIMARA - Lappeenrannan teknillinen yliopisto

”Rakentamisessa syntyvien jäte- ja kierrätysmateriaalien hyödyntäminen uusien tuoteryhmien raaka-aineena (JÄTEKIMARA)”-osahankkeen tavoitteena on kehittää rakentamisessa syntyvien jäte- ja kierrätysmateriaalien hyödyntämistä eri tuotesovelluksissa sekä arvioida näiden käytettävyyttä eri todellisissa tuotevaihtoehdoissa.

Materiaalitehokkuus ja jätehuolto - Innopark Programmes Oy

”Materiaalitehokkuus ja jätehuolto”-osahankkeen toimenpiteet kohdistuvat jätehuollon sekä kiinteistö- ja aluekohtaisen energiatehokkuuden kehittämiseen. Osahankkeen tarkoituksena on luoda malleja jätteiden synnyn ehkäisemiseen ja tarkastella jätteiden hyödyntämistä sekä raaka-aineena että energiana. Osahankkeen tuloksena syntyy, uusia, kestävää kehitystä edistäviä toimintamalleja jätehuoltoon sekä energian säästämiseen ja uusiutuvan energian hyödyntämiseen. Tavoitteena on myös kehittää yhteistyötä ko. toimialojen yritysten kesken ja myös viranomaisten välille.

Lähde: www.kestavaasuminen.fi