maanantai 12. joulukuuta 2011

Maaseudun pienyritykset Kestävän energian ohjelman näkökulmasta

Hämeen ammattikorkeakoulun julkaiseman Kestävän energian ohjelman taustaselvityksissä on huomioitu myös maaseudun pk-yritysten energiatehokkuus. Yleisimmät toimialat tällaisissa yrityksissä ovat koneurakointi, lomamökkien vuokraus, polttopuun tai hakkeen valmistus sekä hevostalous. Maaseudun pk‑yrityksiin ei ole laskettu mukaan maatiloja. Keskimäärin energiakustannukset ovat palveluyrityksissä 3,1 % ja teollisuusyrityksissä 4,9 % liikevaihdosta.

Maaseudun pienyritysten energiankulutuksesta ei juuri löydy tutkimustietoa. Siksi Kestävän energian ohjelmassakin aihetta on käsitelty vain yleisten kirjallisuustietojen pohjalta. Näiden tietojen valossa pk‑yritysten energiatietämyksessä on paljon parannettavaa. Esimerkiksi vain noin puolet yrityksistä on kilpailuttanut sähköntoimittajansa.

Motivan mukaan pk-teollisuudessa merkittävimmät säästöpotentiaalit ovat lämpöenergiassa 26 %, sähköenergiassa 9 % ja veden kulutuksessa 14 %. Yksityisellä palvelusektorilla vastaavat luvut ovat lämpöenergiassa 15 %, sähköenergiassa 6 % ja veden kulutuksessa 8 %. Motivan tekemissä energiankatselmuksissa ehdotettujen energiansäästötoimenpiteiden takaisinmaksuaika on useimmiten alle kaksi vuotta. Monet toimenpiteet ovat käyttöteknisiä, jotka eivät vaadi lainkaan investointeja.

Kestävän energian ohjelmassa todetaan, että energiankäytön tehostamiseen tähtäävät toimenpiteet näyttävät tilastojen valossa kannattavilta, mutta pk-yritykset pitävät energiakatselmuksia usein raskaina ja kalliina toteuttaa odotettavissa oleviin hyötyihin nähden. Tässä on Innoparkin K-EASY:n (Kestävä asuminen ja ympäristö) kaltaisten palveluiden paikka. K-EASY tarjoaa hyvin vähällä byrokratialla yrityksille selvitystä, mihin energiaa oikeasti kuluu ja mistä sitä olisi järkevintä säästää. Palveluun on lisäksi tarjolla kaikenlaisille pk-yrityksille rahallista tukea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti