keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Innovaatioita biopolttoaineissa

Näkymä Neste Oilin Porvoon Kilpilahden alueelta 27.3.2014
Innovaatioverkoston mukana pääsin tutustumaan Porvoon Neste Oilin öljynjalostamon innovaatiotoimintaan
ja tiloihin maaliskuun lopulla. Toimintaa esittelivät Neste Oilin sidosryhmäsuhdepäällikkö Leila Puonti ja T&K-päällikkö Jukka-Pekka Nieminen. Tuloksena laadukkaasta innovaatiotoiminnasta Neste Oilin kehittämä biopolttoaine valittiin 2000-luvun mullistavimmaksi suomalaiseksi bisnesinnovaatioksi Talouselämän kilpailussa.

Neste Oilin vierailun aikana nousi esiin samoja kysymyksiä kuin K-EASY hankkeen jäteosioissa. Mistä löydämme volyymeiltään riittävän suuria jäte-eriä? Mistä löydämme laadultaan sellaista jätettä, jota voidaan hyödyntää? Näissä on mielenkiintoisia haasteita yritysten tuotekehitys- ja innovaatiotyöhön.
Nyt Neste Oilin biopolttoaineen raaka-aineena on käytetty sekä kasvi- että eläinperäisiä jätteitä. Kaikkiaan Neste Oililla on jo käytössä 12 uusiutuvaa kasvi- ja eläinperäistä raaka-ainetta uusiutuvan dieselin tuotannossa. Jätteistä ja tähteistä tehdään jo niin paljon uusiutuvaa dieseliä (HVO), että sillä määrällä katettaisiin 1,3 miljoonan auton vuosittainen diesel-tarve.

Suomen omavaraisuus näissä jätteissä ei riitä kattamaan tarvetta. Pohdinnan arvoista on miettiä kuinka voisimme tehdä yritysten välistä yhteistyötä niin, että toiminnan sivuvirtoina syntyvät jätteet saataisiin mahdollisimman tehokkaasti hyödynnettyä lähellä jätteidensyntypaikkaa.

Niukkenevien resurssien ja luonnonvarojen riittävyyden takaamiseksi on panostettava enemmän tutkimus ja kehitystyöhön. Innovaatiotoiminnan tekeminen yritysten ja organisaatioiden rajat ylittävästi mahdollistaisi resurssiviisaan toimintatavan. Näin toimijat arvoketjujen eri kohdissa pääsisivät vaikuttamaan ja kehittämään isompaa kokonaisuutta.

Viestintä, verkostoituminen ja innovointi on tapahduttava ketterämmin parantaaksemme yritystemme kilpailukykyä. Kestävää kehitystä tehdään yhdessä. Jokainen toimija voi kehittää itseään viestijänä ja verkostoitujana.  Sammoin kompetenssiosaamisen kehittäminen ja uusien ratkaisuiden hakeminen avoimin mielin vaatii asennetta. Tsemppiä kevääseen!

Linkit:
http://www.talouselama.fi/uutiset/talouselama+valitsi+2000luvun+mullistavin+bisnesinnovaatio+on/a2234940



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti