tiistai 3. tammikuuta 2012

VANAJANRANTA – HÄMEENLINNAN KEULAKUVA








Vanajaveden rannalla Hämeenlinnan keskustaa vastapäätä sijaitsee neljä asunto-osakeyhtiötä, jotka haluavat olla kaupungin keulakuvina ja edelläkävijöinä. Asenne näkyy myös energia-asioiden tarkastelussa. Lisäksi neljän taloyhtiön saumaton yhteistyö on uusi tapa hallinnoida taloyhtiöitä.




Vaikka osa Vanajanrannan kiinteistöistä ei ole vielä kymmentä vuotta vanhoja, on oletettavaa, että energiatehokkuudesta löytyy säästömahdollisuuksia. Tulevat energiansäästötoimenpiteet näkyvät suoraan taloyhtiön kukkarossa. Taloyhtiöt lähtivät yhteistyöhön Innoparkin kanssa, koska rahallisen tuen lisäksi energiatehokkuusselvityksen paperitöihin saatiin apua. Innopark kilpailutti selvityksen tekijän ja vastaa muun muassa kaikista sopimuksista. Yhteistyön ansiosta taloyhtiöt saavat helposti valmiita vastauksia energiatehokkuuden kysymyksiinsä.


Tällä hetkellä Vanajanrannan taloyhtiöt lämpiävät kaukolämmöllä, mutta taloyhtiöillä on kiinnostusta selvittää muitakin lämmitysvaihtoehtoja. Ennen suuria investointeja, esimerkiksi maalämpöön, kannattaa tarkistaa energiatehokkuus. Onko tällä hetkellä kuluttamamme lämmön ja sähkön määrä todellinen tarpeemme vai pystymmekö leikkaamaan kulutusta pienillä toimenpiteillä? Kun todelliset kulutusluvut ovat tiedossa, voidaan paremmin ennakoida myös tulevia tarpeita. Siten uusiutuvan energian kapasiteetti ei lopu suunnittelemattomasti kesken, eikä myöskään makseta turhan massiivisista investoinneista.



Neljä asunto-osakeyhtiötä Vanjanranta I-IV Asuntoja
Osoite Aurinkokatu, Hämeenlinna
Rakennusvuosi 2000 - 2005
Pilotin aihe Energiatehokkuusselvitys

Selvityksen toteuttaja Skapat Energia Oy
Aikataulu Marraskuu 2011 – tammikuu 2012

Pilotin tavoite Tavoitteena on saada tietoa kiinteistön energiatehokkuudesta, kehittämistoimenpiteiden kannattavuudesta ja takaisinmaksuajoista. Useamman kiinteistön energiatehokkuuden selvittämisen jälkeen, tarkastellaan aihetta kokonaisvaltaisesti eri-ikäisissä kiinteistöissä tavoitteena löytää yleisluontoisia malleja tai ohjeistuksia taloyhtiöille.


Kuva Miia Aaltonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti